Het afgelopen jaar is gezondheid voor velen van ons een topprioriteit geworden. We zijn nu meer gemotiveerd dan ooit om te werken aan een betere gezondheid. Hoewel er veel manieren zijn om dit doel te bereiken, is het zeker belangrijk om het immuunsysteem te ondersteunen met voeding, rust en aanvulling van supplementen. We hebben daarom 5 manieren in kaart gebracht om je immuunsysteem te verstevigen.

Gezondheid vs. jouw immuunsysteem

Het immuunsysteem heeft als belangrijkste doel om het lichaam te verdedigen tegen vreemde indringers. Het is verantwoordelijk voor het buiten houden en verwijderen van schadelijke elementen, om de eigen cellen te beschermen die niet helemaal correct werken.

De meest voorkomende plek in het lichaam waar de controle op het goed functioneren van het immuunsysteem nodig is, is het spijsverteringsstelsel. Maar ook de lymfeklieren, amandelen, milt en beenmerg zijn nauw betrokken in het immuunsysteem. Wanneer deze plekken niet goed beschermd zijn, loopt het risico op verschillende afwijkingen.

Het immuunsysteem bestaat uit twee belangrijke delen:

Tijd voor het ingewikkelde gedeelte. We proberen het zo goed mogelijk in ‘Jip & Janneke taal’ uit te leggen.

 • Het aangeboren immuunsysteem waarmee je wordt geboren. Het is als uw staande leger. Dit zijn de cellen die altijd alert zijn om iets ongewoons aan te vallen.
 • Het adaptieve immuunsysteem, dat u ontwikkelt wanneer uw lichaam wordt blootgesteld aan vreemde indringers. Het is alsof je getrainde elite-taskforce is voorbereid op een specifieke missie. Deze cellen zorgen voor een vertraagde verdediging tegen specifieke indringers waaraan het lichaam eerder is blootgesteld.

Deze twee systemen werken hard samen om het lichaam te beschermen tegen schade en het zo goed mogelijk fuctioneren van de gezondheid. Maar hoe kun je hier zelf ook wat aan doen?

Uiteraard is het belangrijk om een zo gezond mogelijke leefstijl toe te passen. Neem je rust, voorzie jezelf van gezonde en het liefst zo natuurlijk mogelijk voeding, beweeg en vul je voeding aan met aanbevolen supplementen.

Hieronder hebben we nog vijf tips voor je beschreven hoe je jouw immuunsysteem kan helpen versterken.

Verhoog uw immuunsysteem

 1. Zorg voor voldoende slaap

Onderzoek heeft aangetoond dat voldoende slaap en lichamelijke gezondheid essentieel zijn voor een goede immuunfunctie. Slapen kan de hersenen helpen bij het bevorderen van de ontwikkeling en het geheugen, waardoor ook het immuungeheugen verbeterd.

Vooral de interactie van componenten van het immuunsysteem tijdens de slaap versterkt het vermogen van het immuunsysteem om potentiële gezondheidsbedreigingen te onthouden, te herkennen en erop te reageren. Voor volwassenen raden experts aan om elke nacht ongeveer zeven tot acht uur slaap te krijgen.

Enkele tips hoe je je slaap kunt bevorden:

 • Slaap in een zo donker mogelijke ruimte
 • Zet alle electronica uit
 • Kijk voor je gaat slapen niet meer op je telefoon en kijk geen televisie meer. De lichtresolutie kan je hersenen namelijk blijven activeren. Lees liever een boek
 • Lees een boek. Geen droge stof en geen stof waar je teveel over na moet denken. Houd het luchtig en voldoende om er slaperig van te worden
 • Neem een bad of warme douche voordat je gaat slapen
 • Mediteer
 • Zet een half uur voordat je gaat slapen een diffuser aan met ontspannende oliën (lavendel bijvoorbeeld)

2. Beweeg regelmatig

Het is aangetoond dat matige tot zware intensiteitsoefeningen het immuunsysteem ten goede komen door de activiteit van bepaalde immuuncellen, zoals macrofagen, te verbeteren en de circulatie van andere te stimuleren, zoals cytokines, Natural Killer (NK) -cellen, T-cellen en B-cellen. Moeilijk verhaal, maar vertaal het als: bij regelmatige lichaamsbeweging worden de cellen gestimuleerd om het immuunsysteem te helpen versterken.

Ook heeft onderzoek uitgewezen dat regelmatige lichaamsbeweging de natuurlijke achteruitgang van de immuunfunctie vertraagt, wanneer je ouder wordt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden volwassenen moeten streven naar wekelijks 150 minuten matige intensiteitsoefening, of 30 minuten vijf dagen per week. Ze bevelen ook twee dagen per week spierversterkende activiteiten aan.

3. Minimaliseer stressfactoren

Stress hoeft niet altijd slecht te zijn. Mits het in mate blijft. Kleine hoeveelheden stress kunnen de alertheid in gevaarlijke situaties bijvoorbeeld bevorderen. Ook blijf je productiever.
Overmatig stress heeft echter andere gevolgen. De hersenen activeren als het ware een stress-signaleringsroute die e afgifte van hormonen stimuleren. Dit kan de immuunfunctie beïnvloeden en reguleren.

Chronische stress houdt deze paden ingeschakeld en hormoonspiegels, zoals cortisol, hoog. Wanneer dit gebeurt, kunnen zowel aangeboren als adaptieve immuunresponsen worden onderdrukt, wat mogelijk het vermogen van uw lichaam om zichzelf tegen schade te verdedigen verstoort. Om deze reden is het belangrijk om manieren te vinden om stressverlagende activiteiten.

Enkele stressverlagende methodes zijn:

 • Meditatie
 • Een warm bad of douche
 • Verschillende etherische oliën
 • Een rustige wandeling in de natuur
 • Luisteren naar rustgevende muziek
 • Het uitschrijven van emoties
 • Praten met een dierbare of een professional
 • Dansen

4. Eet zoveel mogelijk fruit en groenten

Goede voeding is nodig om alle cellen optimaal te laten functioneren, dus ook de cellen van uw immuunsysteem. Een uitgebalanceerd dieet levert de energie die immuuncellen nodig hebben om hun vele functies uit te voeren. Specifieke micronutriënten en voedingscomponenten, die worden aangetroffen in fruit en groenten, spelen ook een specifieke rol bij de ontwikkeling en instandhouding van een effectief immuunsysteem.

Deze twee voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld belangrijk en werken als volgt:

 • Zink: reguleert de celdeling en is essentieel voor een succesvolle immuunrespons.
 • Aminozuur: levert glutamine, een energiebron voor immuuncellen en dient als voorloper voor de DNA-synthese, wat belangrijk is voor deze snel delende cellen.

Volgens de voedingsrichtlijnen van de USDA zouden volwassenen elke dag twee en een halve kop groenten en twee kopjes fruit moeten eten.

5. Voeg immuunversterkende supplementen toe aan je voedingspatroon

Behalve jezelf te voorzien van zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen, is er toch meer voor nodig om je immuunsysteem optimaal te reguleren. De meeste voedingsmiddelen die door moeder natuur zijn gemaakt, bevatten een verscheidenheid aan voedingsstoffen die in balans zijn en gemakkelijk door uw lichaam worden opgenomen. Maar omdat het niet altijd gemakkelijk is om een ​​perfect voedingspatroon te behouden, is het belangrijk om manieren te vinden om het aan te vullen. Dat is waar supplementen aan te pas kunnen komen; ze bieden een alternatieve manier om die voedingsstoffen binnen te krijgen die je wellicht ontbreken.

Deze voedingsstoffen zijn geïdentificeerd als cruciaal voor de groei en functie van immuuncellen:

 • Glutamine
 • Zink
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Selenium
 • Ijzer

Natuurlijk is de bovenstaande informatie slechts een richtlijn die ervoor bedoelde zijn om je reis naar een goede of betere gezondheid te stimuleren. Weet dat ieder persoon uniek is met eigen behoeften. De één heeft meer behoefte aan extra aanvulling van supplementen en of een verbeterd voedingspatroon, dan de andere. Evengoed als dat de één meer beweging kan uitvoeren, dan een ander.

Laat je adviseren en bijstaan waar nodig, want je hoeft het niet alleen te doen of kunnen. Het kan vrij lastig zijn om goede balans te vinden namelijk!

NIEUW!

Het vitaliteitsprogramma van Rooz Health!

Zet de knop binnen 12 weken om naar een natuurlijke, gezondere en praktische leefstijl. Met behulp van wekelijkse (aan te passen) recepten, menu’s, boodschappenlijsten, work-outs én een persoonlijke coach als back-up!

JIJ hebt jouw doel voor ogen, maar SAMEN gaan we jouw doel behalen!

× Hoe kunnen wij je van dienst zijn?