Gember is gezond

Gember

De werking van gember is heel divers. Het is een specerij dat in de keuken wordt gebruikt, maar ook krachtige medicinale werkingen heeft. Maar waar komt gember vandaan?

Wat maakt deze specerij zo speciaal en waar kan het bij helpen? Hieronder staat in ‘Jip en Janneke’ taal uitgelegd wat gember is, waar het vandaan komt en hoe het kan bijdragen aan een draaglijker dagelijks leven.

Wat is gember?

Gember is de wortelknol van de inheemse gemberplant, ook wel Zingiber officinale genoemd. De gemberplant komt vanuit tropisch Azië en is afkomstig van dezelfde plantenfamilie als kardemom en geelwortel. Het wordt voornamelijk gekweekt in China, Guatemala, India, Japan, Nigeria en Jamaica.

In gember zitten onder andere twee belangrijke stoffen, namelijk: gingerol en shogaol. Deze zorgen ervoor dat gember een pittige smaak, maar ook een zoete smaak heeft. Daarnaast hebben deze stoffen ook een pijnstillende en ontstekingsremmende werking.
Lang geleden waren het de oude Grieken en de Romeinen die de medicinale werking van gember door hadden. Later in de middeleeuwen brachten zeevaarders, deze toen kostbare specerij, mee uit het Verre Oosten.
Gember had destijds dezelfde waarde als een schaap. Hiermee werd deze gezonde en pittige specerij verhandeld op de markten.

Wat doet gember?

Zoals eerder beschreven bestaat gember uit de twee belangrijke stoffen: gingerol1 en shogaol2. Ook bevat gember een aantal ander medicinale stoffen, zoals: lineol, zingibain, zingibereen en zingiberol. Samengevat kan dit worden vertaald in een bron van onder andere magnesium, vitamine B6, diverse krachtige antioxidanten en kalium.
Door deze stoffen geeft gember een uitstekende (verzachtende) werking op gezondheidsklachten, als:

  • (Menstruatie) pijn: uit onderzoek in 2009 is gebleken dat bijvoorbeeld menstruatiepijn even effectief te verlichten was met gember, als met bijvoorbeeld ibuprofen. Ook zou het spierpijn kunnen verlichten na een hevige sportsessie
  • Ontstekingsremmer: de stof 6-gingerol kan werken als een krachtige ontstekingsremmer in de ondersteuning bij verschillende chronische pijnklachten en ziekten
  • Voedingsstoffen opname: waar veel mensen, vooral vrouwen, zich niet van bewust zijn is dat we ondervoed zijn in voedingsstoffen. Het gevolg hiervan kan zijn data we continu een hongergevoel ervaren, alsof we niet voldaan zijn. Gember zorgt ervoor dat de voeding beter wordt opgenomen, door de opname van voedingsstoffen voor 200% te verhogen in de darmen
  • Bloedsuikerspiegel: Gember staat er om bekend de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen. Het verbetert dan ook de werking van insuline, waardoor je bloedsuikerspiegel beter in balans kan blijven
  • (Zwangerschaps) misselijkheid: het kan bijdragen aan het verminderen en zelfs wegtrekken van misselijkheid door gember te raspen en op te drinken in heet water. Het kalmeert je maag, waardoor de misselijkheid wegtrekt.

Hoe kun je gember innemen?

Gember kun je op verschillende manieren toedienen. Mijn persoonlijke favoriet, is om de gember in stukjes te snijden en te laten trekken in een mok heet water. Je kunt het ook raspen, toevoegen aan heet water, een druppeltje honing erbij en klaar. Ook kun je het toevoegen aan een maaltijd of een smoothie. Gember heeft van nature een pittige smaak, wat te vervanging kan dienen van pepers.
Om je smaak te naturaliseren, of je geur, kun je een plak gember op je tong leggen, eventueel doorslikken of om de geur te naturaliseren kun je er logischerwijs aan ruiken.

1Lees hier meer over “Gingerol”
2Lees hier mee over “Shogaol”

× Hoe kunnen wij je van dienst zijn?