In de laatste jaren zijn Fidget spinners in ons een land een ware rage geworden, een hype. Vanuit het niets leek het wel dat ineens de spinners opdoken in allerlei verschillende kleuren, maten en uitvoeringen. Het zou zelfs helpen voor een betere concentratie en stress verlagend!

“Fidget spinners zijn van die kleine draai dingen, die je in het midden beetpakt en aan de zijkant een zwieper geeft zodat het gaat draaien.”

– aldus onze dochter (9)

In werkelijkheid werd de spinner al twintig jaar geleden uitgevonden voor kinderen met concentratieproblemen. Een moeder, Catherine Hettinger uit Florida, bedacht de fidget spinner als bezigheidstherapie voor haar dochter van zeven. Het leek haar rustiger te houden. Toch waren de verschillende speelgoedproducenten op dat moment niet enthousiast over haar initiatief. Het kostte haar uiteindelijk teveel geld om de fidget spinner op de markt te krijgen, waardoor ze haar patent hierop liet vallen. Een gemiste kans voor haar, want de fidget spinner is inmiddels niet meer weg te denken! Ook zou het inderdaad positief bijdragen aan de concentratieproblemen. Hyperactieve, autistische of angstige kindjes kunnen veel baat hebben bij deze spinners. Het helpt ze te concentreren.

Oprichter van ADHD Foundation, Tony Lloyd, beweerde zelfs in een interview aan ‘The Independer’, dat door het gebruik van de fidget spinner de dopamine in de hersenen geproduceerd blijft, waardoor het de concentratie bevordert.

 Maar wat denk je van drukke zakenlui, docenten die voor de klas staan of mensen die gestopt zijn met een bepaalde verslaving, als roken en drinken? Ook voor hen kan dit stressverlagend en concentratie bevorderend werken.

Toch zijn er scholen in Amerika, maar ook in Nederland, die de fidget spinner hebben verboden. Het zou juist afleiden en onrust veroorzaken.

Persoonlijk denken wij daar anders over. Natuurlijk kan een spinner afleiden, maar door het te gebruiken waar het eigenlijk “oorspronkelijk voor bedoeld is” (draaien), geloven wij erin dat het de aandacht kan centraliseren, waardoor de focus toch wel verbetert. Bovendien vergt het de nodige concentratie om bepaalde trucjes te kunnen uitvoeren 😉

Misschien ook interessant om te lezen

Welkom bij de vernieuwde Rooz Health

Eindelijk is het zover en zijn de virtuele deuren geopend van de vernieuwde webshop. 

Omdat we een kleine achterstand zijn opgelopen ontbreken nog een aantal artikelen op de shop. Mocht je iets zijn tegengekomen op Social Media, wat je nog niet kunt vinden op de website, mail dan even naar info@rooz-health.nl

We doen ons best zo snel mogelijk alles compleet te hebben voor je, we vragen hierom nog even je geduld.

Voor nu: enjoy de vernieuwde website!