Het vermaak dat vuurwerk heet, de één geniet er meer van dan de ander. Mijn grootouders konden het vroeger niet altijd waarderen. Vooral de harde knallers. Dat deed hen herinneren aan de oorlog.

Och al mijn herinneringen aan vuurwerk. Het zijn er zoveel! Van kleins af aan maakte ik het op verschillende manieren mee.

De jaarwisseling is niet compleet zonder vuurwerk
Vuurwerkshow Zena Trophy 2019 – fotograaf: Frank Roozendaal

Zo was er als kind zijnde het jaarlijkse vuurwerkfenomeen van het Chinese restaurant om de hoek vroeger. Ze hadden touw van de ene kant van de straat naar de andere kant vastgebonden, met een stoel daartussen. Daaromheen zat Chines knal rol om heen gerold. Een oorverdovend geluid, maar zo machtig als wat!
Of die lawinepijl die langs mijn oren vloog toen we een rondje dorp deden met grondbloemen, knalerwtjes en onschuldige rotjes. Oké, die lawinepijl was dan iets minder…

En mijn broer die verzot was op vuurwerk en soms zelf de mooiste creaties maakte en afstak. Ik begreep hem toen totaal niet. Waarom zou je zoveel uitgeven om de lucht in te knallen? Maar goed, zijn geld, mijn genot! 😛
Ik kom mij er groen en blauw aan ergeren hoe mijn broer zijn geld verspilde aan vuurwerk. Begrijpen deed ik het echt niet, maar ja, ieder zijn ding toch!

Toen leerde ik Frank, mijn man, kennen. Laat hij nou juist vuurwerk als hobby hebben! Van het creëren van de mooiste vuurwerkshows, tot het schieten van foto’s en filmmateriaal van de shows overal ter wereld. Ineens begreep ik vuurwerk een stuk beter, haha! Ik vond het niet eens meer zonde, want het was zo mooi allemaal!

Het vuurwerk ieder jaar op Scheveningen aan het eind van de zomer, daar heb ik ook mooie herinneringen aan. Voor mij was dat prachtig om te zijn. Volgens mijn man echter, was de vuurwerkshow op Scheveningen zo amateuristisch als wat. Hij zou daar nooooit naartoe gaan… (Wel dus, gnagna!)
Toen we later in een flat woonden, 9 hoog, konden we het zelfs vanuit Zoetermeer nog zien het vuurwerk op Scheveningen.

Oh en niet te vergeten het fantastisch en adembenemende uitzicht met de jaarwisseling, toen we nog 9 hoog woonden. Te mooi!

Blijvende herinnering

Blijven deze herinneringen zoals ze zijn, of worden het schitteringen in de geschiedenis, als we zo doorgaan met het niet mogen afsteken van vuurwerk?
Tradities verdwijnen terwijl we knipperen met onze ogen.
Kijk bijvoorbeeld naar het kinderfeest “Sinterklaas”. Waar ieder kind jaarlijks naar uitkeek, daar is nu nog weinig van over.

Maar de traditie van vuurwerk met oud en nieuw, wat de hele wereld overgaat, dat mag gewoon niet veranderen.

Grondbloemen en sterretjes

Zie jij iedereen straks staan sterretje in de hand en grondbloemetje op de stoeptegels? In plaats van al het mooie siervuurwerk wat eeuwenlang een traditie is geweest.
Moeten we straks luid applaudisseren wanneer de klok met de jaarwisseling 12 uur slaat?
Misschien mogen er nog wat glitters bij, want hé confetti is ook schadelijk voor het milieu he. Oh… glitters ook… blegh.

Happy New Year met vuurwerk

Fijne overgang van 2020 naar 2021

Hoe dan ook, welke tradities er ook onaangetast blijven, laten we er wat van maken deze jaarwisseling.
Toeter, lach extra hard, straal tot mijlenver of ga stilletjes de jaargrens over. Geniet er gewoon van, zoals jij wilt (en zoals het wel kan). Wat mij betreft ga je beschuit fluiten, dat kan ook hilarisch zijn op zo’n moment hoor!

De mooiste wensen voor 2021 lieve mensen.

Tot volgend jaar!
Laura

× Hoe kunnen wij je van dienst zijn?