Ken je dat: stress doordat je niet goed weet wat je met de feestdagen cadeau gaat geven aan de kinderen? Of ben je gespannen, omdat de feestdagen überhaupt weer voor de deur staan? Misschien maak je je wel druk omdat het vieren van de feestdagen dit jaar anders zal gaan met het op bezoek gaan, of het ontvangen van bezoek?
Wij kunnen je meegeven: no stress! Het hoeft niet, het komt goed. We helpen je in dit artikel hoe je ontspannen de feestdagen doorkomt.

We kijken hier vooral naar verschillende disciplines: van binnenuit, naar buiten toe. Denk bijvoorbeeld aan voedingsstoffen die stress kunnen bevorderen. Dat wil je toch eigenlijk niet hebben?

Hoe gezonde voeding bijdraagt aan ontspanning

Hieronder staat een opsomming van enkele voedingsstoffen die stress aanmoedigen om door te zetten. Ben je dus al gespannen of wil je stress helemaal vermijden? Dan doe je er goed aan om dit te laten staan of in ieder geval sterk te beperken.

  • Fastfood: het bevat veel eiwitten, vetten en koolhydraten, maar weinig tot geen mineralen en vitamines. Dit heeft een averechts effect op stress;
  • Alcohol: het verhoogt de alertheid tot een bepaald punt, waarna het op een gegeven de andere kant uitwijkt. Je kunt er zelfs somber van worden na een tijd!
  • Suiker: doordat de bloedsuikerspiegel stijgt, krijg je na een energieboost een enorme energiedip;
  • Koffie: cafeïne stimuleert de aanmaak van het stresshormoon catecholamine;
  • Frisdrank: de kooldioxide in frisdrank, gecombineerd met de suikers, kunnen een toenemende werking van stress hebben.

Suiker geeft en neemt

Wanneer je in één keer veel suikers binnenkrijgt, of überhaupt veel suikers tot je neemt, dan kan dat verschillende gevolgen hebben. Naast dat teveel suikers zich opslaan in vet, krijg je er ook suikerdips van. Je kunt van één bonk energie in één klap naar nul energie gaan. Futloos zelfs. Dat wil je toch niet?!
Gebruik daarom complexe koolhydraten en vezels. Deze combinatie zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, omdat het geleidelijker aan wordt opgenomen.

Vezels

Ierse onderzoekers hebben ooit vastgesteld dat vezelrijke ontbijtgranen in de ochtend het denkvermogen bevorderen en stress doen verminderen (goed om een ochtendhumeur tegen te gaan ook ;)). Dat is een groot voordeel natuurlijk. Daarnaast zijn vezels uitermate belangrijk voor de spijsvertering. Het schoont de darmen op, waardoor voeding beter opgenomen wordt.

De combinatie van vezels en koolhydraten vind je onder andere in volkoren producten: bruin brood, bruine rijst, havermout en volkoren pasta. Maar ook bladgroenten, linzen en fruit zijn een bron van de juiste vezels.

Voor een simpele oplossing kun je ook aanvullend op de voeding kiezen voor drie varianten vezels:

Omega 3

In vette vissoorten, zoals: zalm, sardines, tonijn, haring, makreel en ansjovis zitten voldoende Omega 3. Daarnaast zit dit ook in: lijnzaad, koolzaadolie en walnoten.
Omega 3 heeft een ontstekingverlagende werking en het kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Veelvuldig stress kan namelijk ontstekingen en het risico op hart- en vaatziekten veroorzaken. Door het lichaam te voorzien van voldoende omega 3- vetzuren, kun je spanning, despressie en ontstekingen aanzienlijk verlichten.

Op zoek naar een goed werkende en betrouwbare Omega 3 supplement?

Dus let op je voeding voor en tijdens de feestdagen. De verleiding is groot om lekker te eten en te snoepen, maar weet wat het voor neveneffecten kan hebben op je gemoedsrust.

Hoe etherische oliën kunnen bijdragen aan ontspanning

Ben je toch niet van plan om er op te letten wat je wel of niet kunt eten met de feestdagen? Misschien helpt het ontspannen wel op deze manier: met behulp van etherische oliën. Door verschillende oliën te verstuiven, smeren of te inhaleren kan het namelijk goed bijdragen aan het terugbrengen van rust en ontspanning.

Hieronder geven we een opsomming van etherische oliën die ontspanning gerichter kunnen bevorderen en ondersteunen (wanneer je interesse hebt in de aanschaf van één van onderstaande oliën, stuur dan gerust een mail of WhatsApp bericht):

Lavendel:
Werkt rustgevend, ontspannen en balancerend, zowel lichamelijk als emotioneel. Het inhaleren van lavendelolie verhoogt de bètagolven in de hersenen, wat de ontspanning bevordert.

Stress Away:
Dit is een samenstelling van verschillende oliën. Het helpt de rust weer terugbrengen bij dagelijkse stress of piekmomenten. Bovendien helpt het de alertheid bevorderen.

Valerian:
Gedurende de laatste drie decennia is valeriaan klinisch onderzocht vanwege zijn rustgevende eigenschappen. Valerinezuur en valeron zijn aangewezen als actieve bestanddelen die een kalmerend effect uitoefenen op het centrale zenuwstelsel.
Valeriaan kan bovendien bijdragen aan het verbeteren van de nachtrust en terugbrengen van rust bij een onrustig gevoel in het lijf.

Cedarwood:
Het stimuleert het centrum van emoties in de hersenen en de pijnappelklier. Hier wordt melatonine afgegeven. Cedarwood staat bekend om zijn kalmerende, zuiverende eigenschappen en werking.

Rose:
Naast dat ‘Rose’ een goede werking heeft in de huidverzorging, helpt het ook harmonie en balans terug te krijgen. Het werkt kalmerend en brengt de rust terug in het hoofd.

Peace & Calming:
Ook dit is een heerlijke samenstelling van verschillende oliën die de rust en kalmte bevorderen. Deze mix bevat onder andere: Tangerine, Ylang Ylang en Blue Tansy die erom bekend staan een positieve werken te hebben op het terugbrengen van rust.

Hoe friemelen kan bijdragen aan ontspanning

Maar als je dan toch wat stress voelt opkomen of dat onrustige gevoel wanneer de familie op bezoek komt, dan kan friemelen ook goed bijdragen aan rust. Friemelen helpt je hersens overprikkeling uit te schakelen door zich te focussen op een ander element namelijk. Doordat je de focus weerlegt, maak je ruimte in je hoofd om je weer te kunnen concentreren op iets anders of om te kunnen ontspannen.

Misschien ken je het wel dat je friemelt op het moment dat je een moeilijk gesprek hebt. Je telefoonhoesje, potlood of een stuk papier is misschien nog amper heel…
Daar hebben wij dan ook iets beters voor:

Tangle Toys

Tangle Toys zijn er in allerlei soorten, vormen en maten. Met meer en minder structuur, groot en klein, in verschillende kleuren.
Tangles bestaan uit meerdere schakeltjes die eventueel nog los van elkaar kunnen om een de Tangle te vergroten of om de kleuren in een andere volgorde te doen. Door eraan te friemelen bevorder je de rust, leer je ontspannen en kun je ontstressen. Het is geschikt voor jong én oud! Hieronder vind je een top 3 van meest populaire Tangle Toys die wij verkopen.

Squishies

Wie kent ze niet? Die gekke, leuke, aandoenlijke figuren van memory foam. In 2018 werden ze een ware hype. Je kon er haast niet meer omheen, zo populair!
Maar naast dat ze er leuk uitzien, hebben ze ook een waardevolle werking: ze kunnen je helpen ontspannen doordat je door te friemelen en knijpen de focus weer terug helpt komen en zo ook de rust. Ze zijn niet meer zoveel te vinden, maar WIJ hebben ze uiteraard nog steeds! Deze twee zijn momenteel het meest populair:

Tot slot

We hopen je hiermee enkele tips te hebben kunnen geven over hoe je ontspannen de feestdagen doorkomt. Niet te vergeten de weg ernaartoe. Het rest ons nog mee te geven: ‘Houd je hoofd koel!’
Vergeet ook niet te genieten uiteraard.
Hoe dit jaar de feestdagen er ook uit zullen zien, maak er wat van tot zover het kan. Kleed je huis gezellig aan, hang de lichtjes weer op, kijk gezellige films en maak wat lekkers en verantwoords aan eten klaar.

En als klap op de vuurpijl hebben we mogelijk nog een laatste cadeautip voor je. Een weggever of iets om jezelf mee te verblijden.

Dit eBook helpt je namelijk weer je eigen leven in de hand te krijgen. Leer de waarde van jezelf, kom op voor jezelf en durf te dromen. Hierin staat ook meer informatie over hoe je kunt ontspannen, informatie over gezonde voedingsstoffen en de voordelen van etherische oliën. Een musthave om “als jezelf én voor jezelf” het nieuwe jaar van start te gaan:

Maak van de feestdagen een magische tijd.
Vul ze met liefde, plezier en vooral gezelligheid!

× Hoe kunnen wij je van dienst zijn?