Wanneer is het Vaderdag?

08.06.2020 In de meeste landen worden Vaderdag gevierd op de derde zondag van juni. Zo zijn we dat wel gewend in Nederland. In België viert men Vaderdag op de tweede zondag van juni en in Duitsland en Zwitserland valt dit op Hemelvaartsdag. Op deze dag ging Jezus namelijk terug naar zijn Vader in de hemel, vandaar dat zij de viering op een andere dag hebben besloten. 

Waarom vieren we Vaderdag?

Vaderdag vieren we om je vader, bonuspapa, opa, vaderfiguur, daddy to be, extra in het zonnetje te zetten. Zo is het ooit bedacht door een vrouw die dit voor haar vader wilde doen. Hij was een weduwnaar en een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog. Om haar vader te eren voor haar opvoeding, ontstond langzaam het principe van Vaderdag. Hoe mooi haar initiatief ook was, Vaderdag landde pas veel later als officiële viering in Amerika. In 1937 werd deze dag voor het eerst gevierd in Nederland, destijds in oktober!

Hoe vieren we Vaderdag?

Op Vaderdag kun je een cadeau schenken aan je vader(figuur). Voornamelijk echte mannencadeaus zijn in trek. Denk aan scheerapparaten, gift sets met lekkere aftershave, sokken of tuingereedschap.

Maar je kunt natuurlijk ook een mooi gebaar schenken. Een mooie knutsel, of een gedicht. Zelfs een lief kaartje heeft soms al meer waarde dan iets uit de winkel. 

Wij hebben een aantal cadeau-ideeën voor je op een rijtje gezet. Google staat vol met knutsels, gedichten en lieve woorden, maar vanuit de winkel kunnen we het volgende aan je adviseren:

Bijna niets is leuker om een beker te geven in stijl en ook nog eens chique verpakt. Iedere Vaderdag kun je de beker weer tevoorschijn toveren, maar liever nog wil je dat je vader(figuur) hier iedere dag uit drinkt, zodat hij herinnert wordt aan jouw waardering voor hem. De beker is 10 bij 12 cm en heeft een diameter van 10 cm. De mok zit verpakt in een luxe doosje met de afmetingen: 20 bij 15 bij 15 cm. Wij bieden enkel de beker dat bedrukt is met de bril. Het is een stevige beker van porselein.

Of geef een barbecue gereedschapsset cadeau, zodat jullie klaar zijn voor het bbq-seizoen! Met de vork, spatel en tang van roestvrij staal, maak je van iedere barbecue een succes. Met de vleesthermometer zorg je ervoor dat het vlees goed gaar is en je ‘the day after’ niet vast hoeft te zitten op het toilet ;).

En wat dan ook handig is voor tussen het wachten op het gare vlees door: het tafelvoetbal spel! Compact genoeg zodat het op een bierkrat past! Wat mag de verliezer doen: het vlees omdraaien? Of bier halen? Wat dan weer leuk en handig tegelijk is, is de houten bieropener van 20 cm hoog. Ze zijn er in diverse varianten en handig om op bijvoorbeeld de schuurdeur te bevestigen. Dit zijn er alvast twee als voorbeeld: 

Vader to be

Ieder jaar worden er net als heel veel baby’s, ook heel veel vaders geboren. Het is natuurlijk hartstikke leuk om deze kersverse vaders of ‘daddy’s to be’ in het zonnetje te zetten, met een klein gebaar. Veel kersverse of komende vaders lopen over van zenuwen en onzekerheid. Zullen ze het wel goed doen, kunnen ze het wel en moeten ze echt wel die luiers verschonen? Dat soort vragen zijn maar algemeen bekend. 

Om deze vaders op weg te helpen kunnen wij jij de volgende boeken adviseren:

Vervolgens is het ook leuk om deze papa’s er aan te herinneren dat het gewaardeerd wordt dat zij een rol (gaan) spelen in het leven van de kleine frummels:

Voor deze (aanstaande) papa’s hebben wij een speciale boodschap: je kunt het! Het gaat vrijwel vanzelf. Kijk goed mee met de (kraam)verzorger, zorg goed voor je partner, geef liefde aan haar/hem en knuffel er op los met de kleine. Geloof in jezelf en geniet! Het komt goed, gefeliciteerd!

× Hoe kunnen wij je van dienst zijn?