10.06.2020 Sinds 1994 wordt de 2e woensdag van de maand juni ieder jaar bestempeld als Nationale Buitenspeeldag. Maar wat doen we op buitenspeeldag?

Normaliter is deze dag ‘gekleurd’ met spandoeken, folders, spelende kinderen op straat en vrolijke ouders. Nationale Buitenspeeldag vraagt aandacht voor de kindervriendelijke inrichting van straten en buurten. In normale omstandigheden zijn er veel straten afgesloten, om aandacht te vragen aan de bewoners, gemeente, deelnemers aan het verkeer en voorbijgangers.

Het doel van deze dag leidde uiteindelijk ook tot contact tussen de gemeente en de wijken die hieraan meededen, om bijvoorbeeld veilige oversteekplaatsen of meer speelruimte te creëren. 

Helaas gaat het dit jaar anders, gezien er nog steeds de nodige maatregelen zijn. Wij hebben een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet om alsnog van deze speciale dag gebruik te kunnen maken. Buitenspelen vinden wij namelijk erg belangrijk. Niet alleen voor onze kinderen, maar ook voor onszelf. Oké, het buitenspelen daar doen we niet (altijd) wat aan, maar het buiten zijn, dat is zo van belang. Denk aan de vitamine D, dat je gratis krijgt van de zon (als ze schijnt). 

Vroeger

De tijden zijn veranderd, dat is een bekend gegeven. Kinderen spelen niet meer zo vanzelfsprekend buiten, als dat ‘wij’ vroeger deden. Schermen zijn bij de jeugd van tegenwoordig meer vanzelfsprekend als bezigheidstherapie.

Vroeger had ook ik een Gameboy. Dat was mijn scherm. Maar oh wee als ik daar te lang op zat, dan kreeg ik straf en werd mijn ‘speelkameraad’ een week, soms een maand ergens verstopt (waar de zon niet scheen ;)). Maar zodra het zonnetje doorkwam, sterker nog, ook als de zon niet scheen, het somber weer was en het druppelde buiten, dan nog was ik meestal buiten te vinden. 

Samen met andere buurtkinderen deden we verschillende spellen samen, denk aan:

  • Buskruiten: iemand schopt een bal ver naar voren, terwijl één persoon de aangewezen ‘zoeker’ is om de bal te halen. In de tijd dat die ‘zoeker’ de bal haalt, verstoppen de anderen zich. De ‘zoeker’ heeft pech als iemand hem/haar voor is en de bal wederom een schop geeft, iedereen die gevonden is mag zich weer opnieuw verstoppen.
  • Overlopie: er staat een team aan de ene kant van een plein, of grasveld en er staat een team aan de andere kant. Één persoon staat in het midden. Terwijl iedereen van de ene naar de andere kant proberen te komen, mag de persoon in het midden de overlopende kinderen tikken. Wie afgetikt is, mag hem zijn, of mag aan de kant wachten tot het gehele spel over is. 
  • Iemand is ‘m, niemand is ‘m: de personen die meedoen gaan verspreid uit elkaar staan, wanneer er een bal in het veld gooit. Degene die de bal in zijn/haar bezit heeft, mag een andere persoon af proberen te gooien. De persoon die af is, wacht aan de kant. Wanneer er drie personen aan de kant staan, mag de eerste weer terug in het spel komen. 
  • Stoepranden: dit speelt zich af in een straat met goede stoepranden. Je probeert de bal van de ene kant tegen de andere stoeprand aan de gooien en vervolgens weer te vangen. Degene met de meeste punten, wint.
  • Lummelen: twee of meer personen gooien de bal over naar elkaar, de persoon in het midden probeert de bal te vangen. Zodra hij/zij de bal heeft gevangen, is degene die de bal gooide, de lummel.
  • Schipper mag ik overvaren? In koor wordt geroepen of je mag overvaren en het gaat vooral om de manier waarop: kruipen, hinkelend, rennend, lopend, op één been. Degene die getikt is, mag de tikker zijn.
  • Elastieken: wow, dit was één van mijn favorieten vroeger (toen ik nog jong en goddelijk was). En het bestaat nog/weer! Een groot elastiek om twee paar benen, met genoeg ruimte in het midden voor nog een persoon en dan: “Erin, eruit, erin, erop, eruit, draai en spring!” Hoe beter het gaat, hoe hoger het elastiek. 
  • Flessenvoetbal: heb je nog grote frisdrankflessen in huis? Mooi, vul ze met water, ga in een kring staan en voetbal erop los. Met als doel om de met water gevulde flessen om te schieten. 
  • Touwtje springen: met een grote touw, zodat twee personen het touw kunnen slingeren en degene in het midden, of zelfs twee personen in het midden kunnen springen. Vroeger deden we dit vaak in de schoolpauzes. Er stond een rij te wachten om in te springen en er weer uit te springen. Wat was het geweldig om te zien hoe de grotere kinderen uit groep 8 allemaal kunstjes konden doen in de touwen, soms zelf met twee springtouwen tegelijk!
  • Ezelen: je schopt de bal tegen de muur, de ander schopt hem vervolgens ook weer tegen de muur, maar degene die mist, die krijgt een “E”. Daarna een “Z” en ga zo verder. Degene die als eerst “EZEL” heeft, mag vaak een opdracht uitvoeren.
  • Landveroveren: dit spel kan ik helaas niet meer uitleggen. Misschien is er een initiatiefnemer die in een reactie kan beschrijven hoe dit ook alweer ging. Ik heb het zelf heel vaak gespeeld. Iets met krijt, verdeelde vakken en de grote winnaar, meer kan ik mij helaas niet meer herinneren, behalve dat ik er veel plezier in beleefde.

Een aantal van bovenstaande spellen worden nog altijd gespeeld, sommigen niet meer helaas. Maar vanuit mijn tijd kan ik zeggen dat ik er zoveel plezier in had. De buitenlucht, het samenspel met andere kinderen, het plezier, wat een heerlijke herinneringen!

Stoepkrijt

Ook stoepkrijt blijft het goed doen. Vroeger hadden we gewoon simpel krijt. Tegenwoordig heb je zelf graffiti krijtkrijt poeder, en mandala ontwerp krijt. By the way, ik ben echt in de verkeerde tijd geboren! Echt leuk allemaal. Of wat dacht je van de stoepkrijt met glitters!

Voor de kleintjes

Er is voor de kleintjes natuurlijk ook veel leuk speelgoed. Where to begin? De afbeeldingen hieronder, geven eigenlijk het beste weer wat leuk, nuttig en leerzaam is. Denk bijvoorbeeld aan de waterzandtafels. Het is überhaupt een kunst om de kleintjes het water en het zand gescheiden te laten houden. Trust me, dat gaat niet gebeuren! Maar het verdelen van zand en water, de kleuren die voorbij komen en de telspellen die je ermee kunt doen, die zijn leuk en leerzaam.

Loopfietsen zijn ook leerzaam vanwege het beoefenen van het evenwicht. Het is eigenlijk een oefening ter voorbereiding op het fietsen zelf. Is jouw kind geen grote wandelaar, maar ben je de kinderwagen of het getil zat? Dan kunnen we een loopfiets van harte aanbevelen. 

Zo ook de glijbaan. Dat blijft leuk voor de kleintjes. Ze kunnen zich er uren mee vermaken. Plezier dus en bovendien leren ze onbewust ook hun grip en evenwicht te gebruiken. Ze willen immers niet naast de glijbaan vallen!

We hopen je hiermee genoeg te hebben geïnformeerd over buitenspel ideeën. Mocht je zelf nog goede ideeën hebben die hierboven niet zijn genoemd, wees vrij en vul het aan hieronder. Er zijn nog zat mogelijkheden die wij niet genoemd hebben.

Veel buitenspeel plezier!

Zomer 2020Zomer 2020
× Hoe kunnen wij je van dienst zijn?