
Een beter milieu begint bij jezelf
Zwerfafval, dat kunnen we beter voorkomen dan ‘genezen’, toch?
Zwerfafval
Gewoon straight up, waar het op slaat: Zwerfafval.
Getverderrie wat heb ik daar een hekel aan. Het zit ondertussen echt in mijn allergie. Niet het zwerfaval, nee… de manier hoe het op bepaalde plekken terechtkomt.
Is het de jeugd van tegenwoordig? Nope, alle generaties maken zich er, al dan niet onbewust, schuldig aan.
Waarom?
Maar waarom mensen? Waarom? We kennen ondertussen de schade van plasticsoep in de oceanen toch wel? We weten ondertussen toch dat plastic en alle andere troep wat tussen ons groen ligt, niet goed is voor de dieren, de aarde, laat staan de mens!
Bodemverontreiniging ontstaat niet alleen door de chemicaliën dat op onze groenten en fruit wordt gespoten. Of door überhaupt chemische troep wat de grond in wordt gegoten. In principe hebben we daar helaas veel te weinig invloed op, zoals vele andere ruïnerende voorvallen in deze wereld.
Een beter milieu begint bij jezelf
Maar, ken je die reclames nog van vroegah: “Een beter milieu begint bij jezelf”? Dat! Dat is de boodschap die we weer veel vaker moeten uitbrengen. Laat zien dat je met gemak een (vuilnis)zak in je rugtas, of jaszak mee kunt nemen. Als je dan besluit ergens te gaan hangen, kun je gelijk je zooi in een zak meenemen. Zeker wanneer er geen prullenbak in beeld is, of als je überhaupt de intentie niet hebt om een paar extra stappen te zetten naar een prullenbak toe.
Mensen, in de zomer hebben we het ook meerdere keren moeten zien op plekken in het groen, de natuur. We kennen de gezellige barbecue plekken wel in diverse parken. Of de speeltuintjes, waar ook een groenstrook is waar je lekker kunt picknicken. Gezellig! Maar oeps, wat een zooi komt daarvan af. Heel fijn als je dan lekker met je kind je energie wilt laten uitwapperen in de speeltuin!
Hoe moeilijk is het om je zooi weg te gooien? Prullenbak vol? Dan loop je naar een andere prullenbak. Andere ook vol? Zorg dan dat je een eigen zak mee hebt, waar je jouw zooi in kunt doen, zodat je er anderen niet mee lastig hoeft te vallen.
Zoals je leest: ik ben het meer dan zat. Beu! Ik walg! En met mij nog zoveel anderen. Zijn we te lui? Te ongeïnteresseerd? Te gemakzuchtig?
True story
Zojuist ben ik tijdens mijn wandeling met de hond weer zoveel zwerfafval tegengekomen. Ik had niets bij me dit keer. Maar wanneer ik weer terug mijn straat in liep, heb ik dit keer met mijn blote handen maar liefst 6(!!) bierblikken en 1 leeg pak vla in handen genomen. Met mijn handen zwaar vol en de hond ook nog eens aan de lijn, heb ik nu wel de straat iets schoner kunnen krijgen.
Plus, daarna ben ik met een zak naar buiten gegaan en heb ik wederom het rondje gelopen die ik met mijn hond liep. Vervolgens wederom één en ander opgepakt: chocoladepapieren, een lege fles Fanta (thanks voor het statiegeld 😉), heel wat papieren, mondkapjes en ga zo maar door.
Zoals ik mijn goede daad verrichtte zou ik zo graag heel wat mensen willen aanmoedigen hetzelfde te doen.
Je hoeft er niet per se voor op pad te gaan. Maak gewoon je routine wandeling. Doe gewoon je boodschappen. Ga gewoon daar naartoe waar je naartoe moet. Maar mocht je wat tegenkomen onderweg: help jezelf, help anderen en help de wereld een stukje schoner te maken.
Oproep
Bij deze wil ik een serieuze oproep doen naar iedereen die dit leest:
- Wanneer je op pad bent. Gaat picknicken. Een openbare barbecue hebt. Een wandeling in het park doet. Gaat hangen in een speeltuin in de late avonduurtjes (tot grote ergernis van heel wat buurtbewoners waarschijnlijk), zorg dat je altijd een zak in je jaszak of tas mee hebt.
Je kunt daarmee heel goed je eigen afval meteen opruimen. Wil je het echt goed doen: neem dan gelijk de zooi van je ‘medehangers’ mee. - Zie je tijdens een wandeling afval liggen, zoals vla pakken, bierblikken, chocoladepapiertjes (true story deze drie), etc., loop er dan niet gewoon langs, maar zorg dat je iets bij je hebt waar je het in kunt doen.
Laten we elkaar hierin helpen! Er steeds maar langslopen en hopen dat het een keer is weggewaaid of opgeruimd door de gemeentemedewerkers, daar schieten we niets mee op.
Dankbaar!
Dankbaar als jij hier ook mee wilt helpen.
Deel mijn bericht, zegt het voort, want echt… de wereld heeft het nodig. Moeder aarde schreeuwt om hulp!
Lieve groet,
Laura
Lifecoach
Om de drie pijlers van balans zo compleet mogelijk te kunnen aanbieden, is de kennis uitgebreid naar lifecoaching.
Ervaringsdeskundigheid staat hierbij, waarmee mijn inlevingsvermogen (empathie) oprecht is en ik je gerichter kan helpen. Door het stellen van de juiste vragen, inspelen op opdrachten en jou vooral het gevoel te geven dat er een neutraal persoon naar je luistert, gaan we aan de slag met het doel dat jij voor ogen hebt.
Bijvoorbeeld wanneer je niet lekker in je vel zit, je het moeilijk vindt om alle ballen in de lucht te houden, in een negatieve spiraal blijft hangen, vastloopt in een emotionele situatie, hulp nodig hebt bij het managen van jouw tijd ten op zichte van werk of privé, dan kan de hulp van een lifecoach goed helpen.
Aan de hand van een stappenplan, zorgen wij dat je mindset op een positieve manier verbeterd, zodat je weer verder kunt.
Mijn advies
Ik adviseer je zo breed mogelijk, van voeding tot aan het leegmaken van je gedachten, maar ik laat jouw intuïtie spreken om te kiezen waar jij behoefte aan hebt.
Plan een eerste afspraak
Je kunt gemakkelijk een intake plannen via de planner. Zie de button hieronder. De eerste afspraak krijg je altijd van mij. In deze eerste afspraak bespreken we goed door wat jouw hulpvraag is, zodat we een goed plan kunnen opstellen om jou zo goed mogelijk te begeleiden.
Plan een vervolgafspraak
Ben je al bekend met de coaching? Dan kun je hier jouw vervolgafspraak plannen.